Cestovanie v korona dobe  - aktuálny prehľad možností ako a kam cestovať

Cestovanie v korona dobe - aktuálny prehľad možností ako a kam cestovať

19. 11. 2020

Cestovanie sa stalo bežnou súčasťou našich životov. Či už pracovne, ako hobby alebo relax na pláži – vždy sme brali cestovanie ako samozrejmosť. A táto samozrejmosť je zrazu preč. Alebo to tak nie je?

Každý deň dostávame veľa otázok o tom, ako fungujeme, či sa nám darí, ale najviac každého cestovateľa zaujíma: 

“Dá sa teraz vôbec niekam cestovať?”

S radosťou Vám môžeme odpovedať, že ÁNO.  Cestovanie je možné, i keď trošku komplikovanejšie ako sme boli zvyknutí, ale pracovná cesta alebo dovolenka a oddych v teple na pláži sú stále možné.

Najväčšia zmena nastala vo vládnych nariadeniach jednotlivých krajín o vstupe, ktoré treba pred vstupom do konkrétnej destinácie alebo krajiny sledovať a dodržiavať. Každá krajina sa ku Covid situácii postavila inak. Niektoré sprísnili vstupné i vízové opatrenia, iné sa snažia prilákať turistov, napríklad garanciou poistenia liečebných nákladov na Covid na vládne náklady alebo vízovými výnimkami. Niektoré krajiny zaviedli vstup len s negatívnym PCR testom, čo mnoho turistov odrádza. Zároveň je to ale jeden z najlepších nástrojov ako udržať krajinu funkčnú a chrániť nielen domácich obyvateľov, ale hlavne turistov a garantovať tak nerušený pobyt v krajine.

V nasledujúcej časti Vám prinášame krátky aktuálny prehľad zaujímavých destinácií, ktoré majú čo ponúknuť a ich podmienky vstupu sú veľmi prijateľné.


KANÁRSKE OSTROVY

V Španielsku je vyhlásený núdzový stav. Kanárske ostrovy majú miernenejšie opatrenia v rámci nariadení proti šíreniu Covid-19. Po príchode do krajiny sa musíte preukázať negatívnym PCR testom (v tlačenej forme v anglickom jazyku) nie starším akom 72 hodín. Povinnosť testu platí aj pre turistov na Kanárskych ostrovoch.

Pri vstupe do krajiny letecky alebo po mori je vyžadovaný vyplnený sanitárny formulár – osobitne pre každú vstupujúcu osobu. Po zaslaní formulára získate tzv. zdravotný QR kód, ktorý budete prezentovať počas kontroly, aby ste mohli pokračovať v ceste. Cestujúcim na letoch prichádzajúcich zo zahraničia merajú teplotu pomocou termovíznych kamier a vykonáva sa i vizuálna kontrola prichádzajúcich.

Na celom území Španielska platí pre osoby nad 6 rokov povinnosť nosiť rúška všade aj keď je zachovaná bezpečná vzdialenosť. Nedodržiavanie tejto povinnosti môže byť sankcionované. Rovnako sa pri vstupoch do interiéru vyžaduje použitie dezinfekcie.



TURECKO  

Vláda Tureckej republiky rozhodla o uvoľnení opatrení na svojich hraničných priechodoch (týka sa to  leteckých, pozemných a morských priechodov).

Turisti a tureckí občania sa pri vstupe do krajiny podrobia rýchlej lekárskej prehliadke, ktorá je založená hlavne na kontrole telesnej teploty. COVID-19 PCR testy budú vykonané (bezplatne) u tých cestujúcich, ktorí vykazujú príznaky zistené počas lekárskej prehliadky a v osobitných prípadoch. Turecká vláda znáša náklady spojené s prípadným ochorením  na Covid-19 počas pobytu turistov.

Pri vstupe do krajiny sa nevyžaduje preukázanie sa negatívnym testom. Nosenie rúška je povinné a kontrolované.



TALIANSKO

Vstup do Talianska je pre občanov SR aktuálne bez povinnosti predložiť negatívneho testu   na COVID-19 a bez karantény.

Slovenskí občania však môžu vstúpiť do Talianska za podmienky, že do Talianska prichádzajú z bezpečnej krajiny (zoznam štátov je aktualizovaný na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Talianskej republiky, SR je pre Taliansko bezpečná krajina). Taliansko zoznam bezpečných krajín pravidelne aktualizuje v závislosti    od epidemiologickej situácie.

Pri vstupe do Talianska je však potrebné vyplniť vyhlásenie (autodichiarazione) a odovzdať ho dopravcovi, alebo sa ním preukázať v prípade kontroly policajnými zložkami. Formulár je nevyhnutné vyplniť za každých okolností, bez ohľadu na spôsob dopravy (osobným automobilom, letecky, vlakom, loďou) a za každú fyzickú osobu. Odporúča sa mať pri sebe vyplnený formulár aj keby ho pri vstupe do Talianska nevyžadovali. Nosenie rúška je povinné a kontrolované.



GRÉCKO 

Vstup na územie Grécka (či leteckou alebo pozemnou dopravou) je povolený iba po predložení negatívneho PCR testu. PCR test nesmie byť starší viac ako 72 hodín.

Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa vyžaduje vyplnenie online formulára (The Passenger Locator Form – PLF), ktorý je potrebné odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny (v anglickom jazyku). Vo formulári je potrebné uviesť údaje ako napr. odkiaľ osoba cestuje, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu svojho pobytu v Grécku. Nosenie rúška je povinné a kontrolované.




ZANZIBAR

Pre vstup do krajiny nie je potrebný negatívny test na COVID-19 (ak to nevyžaduje dopravca) a nie je povinná ani karanténa. Všetci cestujúci musia mať platné cestovné poistenie po celú dobu svojho pobytu. Vízum do Tanzánia sa vybavuje online. V lietadle pred príletom je nutné vyplniť zdravotný formulár - Health Surveillance Form- ktorého súčasťou sú údaje o pobyte a kontakty. Predložíte ho pri kontrole zdravotného stavu - na letisku vás čaká meranie teploty po prílete a pred odletom.




MALDIVY

Turisti musia vstupovať na územie s negativnym PCR testom nie starším ako 72 hodín pred dátumom odletu.

Pri prílete na Maledivy je zadarmo udelené turistické vízum na 30 dní pobytu. Každý cestovateľ je povinný vyplniť na webovej stránke https://imuga.immigration.gov.mv zdravotnú kartu. Kartu je potrebné vyplniť 24 hodín pred príletom na Maldivy. V papierovej podobe zdravotná karta nie je k dispozícii. Karta sa vypĺňa aj na spiatočnej ceste pred odletom z Maldív, opäť v čase 24 hodín do odletu z Maldív.

V prípade cesty cez Dubaj s Emirates Airlines / Fly Dubai – sa vyžaduje negatívny test na COVID-19 nie starší ako 96 hodín pri prílete aj odlete z destinácie. Na letisku v Male však prebieha meranie teploty a náhodné testovanie hradené vládou. Cestujúci s príznakmi koronavírusu COVID-19 bude na letisku povinne otestovaný a test si hradí sám.



SEYCHELY

Aktuálne je Slovensko na zozname rizikových krajín a vstup pre občanov SR je zakázaný. Štandardné podmienky vstupu: Je nutné mať negatívny PCR test na COVID-19 nie staršie ako 72 hodín pred odletom. Po prílete sa vypĺňa formulár a bude zmeraná teplota. Všetci cestujúci musia mať platné cestovné poistenie vrátane krytia liečebných nákladov súvisiace s COVID-19 po celú dobu svojho pobytu. Ubytovanie je povolené iba v licencovaných zariadeniach, ktoré boli certifikované úradom verejného zdravia.





KUBA

Od 15.10.2020 je otvorené letisko vo Varadere pre medzištátne lety. Klienti musia mať pre cestu na Kubu uzavreté poistenie na COVID-19. V prípade že ho nemajú, môžu si ho zakúpiť na letisku za cenu 30,- USD. Po prílete klienti musia absolvovať bezplatný PCR test a následne idú priamo na hotel. Ak bude klient pozitívny, tak ide ihneď do izolácie so všetkým lekárskym a technickým zabezpečením. Pobyt je možný len vo Varadere a výlety len v rámci schválenej zóny.





DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA

Od októbra nebude pre vstup do krajiny povinný COVID test a testovaní budú náhodní cestujúci. Dominikánska vláda urobila veľkorysú ponuku špeciálneho poistenia, ktoré hradí všetkým návštevníkom hotelov, a ktoré bude kryť okrem iného náklady na ubytovanie i prebukovanie letenky súvisiace s prípadnou nákazou. Nosenie rúšok je povinné.





THAJSKO

Vstup do krajiny možný len s výnimkou Fit-to–fly certifikátom, ktorý nie je starší ako 72 hodín pred plánovanou cestou, zdravotné poistenie vo výške minimálne 100 000,- USD, ktoré pokrýva aj všetky náklady spojené s prípadnou liečbou COVID-19, vyplnenie deklarácie a predloženie povolenia na vstup udelené thajskými orgánmi. Cestujúci po príchode do Thajska musia zotrvať v povinnej 14 dňovej karanténe vo vyhradených karanténnych zariadeniach, pokiaľ nedostanú iné nariadenie a to na vlastné náklady.


JAMAJKA

Občania EU nepotrebujú negatívny test, ale ak niekto bude mať symptómy, otestujú ho na letisku, potom sa musí podrobiť 48 hodinovej karanténe v hoteli. Pred vycestovaním je nutné vopred požiadať o autorizáciu vycestovania cez formulár na webe: https://travelauth.visitjamaica.com/



Samozrejme, ak by ste mali chuť vyraziť niekde do sveta radi Vám pomôžeme a sprostredkujeme aktuálne vstupné podmienky pre vašu destináciu, ktoré sa menia na dennej báze.

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že stránky prehliadate, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať. Viac informácií