Cestujete do exotiky a bojíte sa šíriaceho koronavírusu?

Cestujete do exotiky a bojíte sa šíriaceho koronavírusu?

27. 1. 2020

Koronavírus vznikol pravdepodobne mutáciou vírusu z trhu divých zvierat v meste Wuhan. Čínske úrady obmedzujú cestovanie do tohto aj iných miest, obmedzujú oslavy čínskeho nového roku, predlžujú prázdniny, aby sa zabránilo šíreniu. Vírus prišiel v najnevhodnejšiu dobu – pred oslavami čínskeho lunárneho roku, označované tiež ako Jarný festival. Majú prívlastok najväčšej ľudskej migrácie dnešnej doby. Ľudia putujú za svojimi rodinami na vidiek a počas 40 dní sa život v tejto rýchlej krajine spomalí. Celkovo sa za normálnych okolností odohrá 3 miliardy ciest – asi 2,5 miliardy ciest autom, cez 410 miliónov ciest vlakom a asi 73 miliónov ciest lietadlami. Toto celé začalo 25.januára a pre šírenie vírusu je najväčším rizikom.

Tento vírus sa prejavuje symptómami chrípky a následne prechádza k infekcii pľúc s príznakmi veľmi podobnými zápalu pľúc. Inkubačná doba je medzi 1 a 14 dňami. Neexistuje naň očkovanie, ani špeciálne lieky. Mnoho ľudí sa z tohto ochorenia vyliečilo. K 27.1.2020 však zároveň bolo 81 mŕtvych, asi 2700 nakazených.

Všetky smrteľné prípady boli zatiaľ len v Číne. Okrem Číny sa prípady ochorenia vyskytli v USA, Kanade, Austrálii, Vietname, Taiwane, Japonsku, Singapure, Malajzii, Nepále, Thajsku. Všetci infikovaní boli predtým v epicentre ochorenia – okolí jedenásť miliónového mesta Wuhan, alebo prišli do styku s ľuďmi, ktorí tam boli.

Cestovať či necestovať kvôli koronavírusu? 

Tu je každá rada dobrá. Je to na osobnom rozhodnutí každého cestujúceho. Ak chcete viac informácií a odporúčaní pre vlastné zváženie, z PROtouru odporúčame:

Lety do vnútrozemia Číny

Tu odporúčame v súčasnosti skúsiť let presunúť, prebookovať a vyčkať na vývoj situácie. Mnoho z leteckých spoločností ponúka bezplatné prebookovanie, či refundovanie letenky do týchto destinácií. Týka sa to teda najmä obchodných cestujúcich. Air Asia napríklad ponúka bezplatné prebookovanie, kým Cathay Pacific refundáciu platieb za letenky. Peking odporučil a urgoval aerolinkám zavedenie refundácie alebo prebookovanie letov do vnútrozemia bez dodatočných poplatkov. Zistite s teda, či to vaša letecká spoločnosť neponúka. Air China, China Southern a China Eastern napríklad refundujú všetky letenky do vnútrozemia zakúpené pred 24.januárom.

Tu je niekoľko linkov na letecké spoločnosti s informáciami o refundáciách:

Pobyty v Číne 

Podobnú politiku na prebookovanie či refundáciu zavádzajú aj hotely v Číne, Makau, v Hong Kongu či na Taiwane. Pre pobyty do 3.februára ponúkajú zmeny termínov, alebo zrušenia rezervácií, preto aj tu platí – informujte sa.

Prestupy na letiskách v Číne a Ázii

Najviac diskutovanou témou sú exotické destinácie, do ktorých sa vyberáte najčastejšie teraz v zime. Mnoho z nich má prestupy v Číne, či iných mestách, kde sa tento vírus vyskytol. Niekoľko hodinový pobyt len na letisku je neporovnateľne menšie riziko, než cesta do vnútrozemia Číny. No keďže sa na letiskách premelie veľa ľudí, dali sme dokopy niekoľko odporúčaní na cesty.

„Rebooking alebo refundáciu ponúkajú aj iné spoločnosti, ako Swiss, Austrian. S touto informáciou nás kontaktovali aj z Qatar Airways. Všetko je ale veľmi živé a situácia sa vyvíja, preto skôr odporúčame kontaktovať nás s konkrétnou požiadavkou, ktorú budeme vedieť spracovať“, hovorí naša travel konzultantka Karin.


Ako sa dá proti koronavírusu chrániť?

Svetová zdravotnícka organizácia to zhrnula v tejto grafike. V skratke hovorí – dôsledne si umývajte ruky, pri kýchaní a kašlaní si zakrývajte ústa hygienickou vreckovkou, vyhýbajte sa ľuďom s príznakmi prechladnutia, jedzte len dobre uvarené mäso a vajcia, vyhýbajte sa priamemu kontaktu s divokými, alebo farmárskymi zvieratami.

 

My sme odporúčania trochu rozšírili v odporúčaniach nižšie. Či už pre koronavírus alebo všeobecne na zdravie v zime, nič z tohto vám určite neuškodí, ak budete aplikovať:  

1. Udržiavajte dôslednú hygienu rúk. Poriadna dezinfekcia rúk mydlom a ich časté umývanie. K tomu patrí aj opatrnosť pri verejných toaletách na letiskách a inde pri cestovaní. Umyté ruky nenakazte chytením kľučky, ktorú mohol chytiť pred vami nakazený človek, ktorý si ruky neumyl. Dvere otvorte „lakťom“, majte po ruke dezinfekčné, vlhčené utierky, ktoré na tieto účely môžete použiť a hneď vyhodiť. Buďte si vedomí toho, ako si rukami šúchate oči, smerujete k ústam či nosu – toto dokáže vytvoriť kolobeh opätovného získavania vírusu, s ktorým telo musí znovu a znovu bojovať. Okrem toho plaťte skôr bezkontaktne než peniazmi, ktorých sa dotýka množstvo ľudí. Jedzte dobre tepelne upravené jedlá, najmä mäso a vajíčka.

2. Noste rúška. Zakúpte si kvalitné rúška, ideálne ešte pred odchodom. Podľa informácií z posledného januárového víkendu ktoré máme od našich známych cestovateľov boli rúška vypredané nielen v Číne, ale neboli k zohnaniu ani napríklad na Taiwane. Ak cestujete, spýtajte sa v lekárni alebo zdravotníckych potrebách na rúško, ktoré chráni pred vdýchnutím vírusu. Niekedy je to o správnom nosení rúška. Väčšinu z nich je nutné nosiť „bielou stranou von“, čiže tak, aby ste vírus nevdýchli. Tá biela strana slúži na zachytávanie vírusov a tak keď si ju priložíte k ústam, síce nikoho nenakazíte, ale ani sa nechránite. Nechajte si určite poradiť v lekárni alebo zdravotníckych potrebách. 

3. V lietadle nezabúdajte, že je zvykom pustiť naplno klimatizáciu. Keďže na ňu nie sme zvyknutí, zoberte si na palubu pre istotu teplé oblečenie a šiltovku, aj keď cestujete do tropickej destinácie. Popýtajte si od letušiek deku, radšej byť v teple ako prechladnúť na palube. To môže nielen oslabiť imunitu, ale tiež spôsobiť, že si vás kontroly na letiskách detekujúce choré osoby „vezmú bokom“ a len tak rýchlo sa z oblasti nedostanete.

4. Budujte si imunitu v strave. Väčšina úmrtí boli starší ľudia a to naviac so zníženou imunitou. Telo má prirodzenú schopnosť sa brániť vírusom samo, stačí ho podporiť. Zvýšte príjem vitamínu C – ten je dôležitý ešte pred prepuknutím akejkoľvek choroby. Okrem tabletiek je ho najviac v paprike a petržlenovej vňati, z ovocia sú to šípky, jablká, ríbezle, či kiwi. Pozor na tepelné spracovanie – vysoké teploty tento vitamín ničia. Zároveň je na imunitu odporúčaná napríklad hliva ustricová, naturálna ryža, ovsené vločky, banány, šošovica, kukurica. Obsahujú prírodné beta-glukány s imunostimulačným účinkom. Ďalšie odporúčanie na vypálenie červa je pridanie čili do jedla – podporuje očisťovanie dýchacích ciest. Sliznice dýchacích ciest zas chránia karotenoidy – okrem klasickej mrkvy uvažujte o všetkej zelenine a ovocí v žltej a oranžovej farbe – a to platí napríklad aj pre kukuricu. Dať si zázvor, alebo cesnak snáď ani nemusíme spomínať. Ani to, že fajčenie a akýkoľvek alkohol imunitu výrazne oslabujú. Ak si chcete niečo dokúpiť na cesty v lekárni, odporúčame skorocelové pastilky s materinou dúškou, rakytník, echinaceu, probiotiká a proti vírusom nás chráni aj zinok. Ten však ako doplnok oslabujú citrusy a šťavy z nich. V prirodzenej strave je najlepší – nachádza sa v strukovinách, orechoch, tekvicových semenách, zelených vňatiach a celozrnných výrobkoch. Celkovo obmedzte príjem cukrov a sladkostí, ktoré dávajú život a silu vírusom aj baktériám. K tomu je samozrejme základom dôsledný pitný režim. Mätový, rumančekový, zázvorový, tymianový, či lipový čaj by mali byť základom.

5. Budujte imunitu životným štýlom. Tri až štyrikrát týždenne si na štvrťhodinu až hodinu zacvičte, hýbte sa, vypoťte sa. Vonku sa držte škandinávskeho hesla, že nie je zlé počasie, len zle oblečený človek. Neponocujte, telo sa v noci regeneruje a tak dostatočný spánok lieči. Každú sprchu zakončite studenou vodou, aby sa telo nakoplo a bolo viac odolné vďaka otužovaniu. Vyhriatie a ochladenie v saune tiež pomáha, imunitu nakopne aj kryoterapia, prechádzky do prírody a najmä do lesa (dýchame tam okrem čerstvého vzduchu aj silice zo stromov, ktoré liečia). Dobré hormóny v tele spôsobujú chémiu, ktorú vírusy a baktérie neprežijú. A tak sa smejte, stretávajte s priateľmi, s ktorými si oddýchnete a zlepšia vám náladu, meditujte, relaxujte, niekedy sa venujte aj sladkému ničnerobeniu a oddychu.

Jedno odporučenie na záver – hlavne neprepadajte panike. Médiá dokážu tieto témy veľmi nafúknuť, len aby mali čitateľnosť a sledovanosť. Preto sa držte zdravého sedliackeho rozumu a urobte tie nie komplikované opatrenia, keď ste na cestách. Pre akékoľvek pochybnosti, dotazy a otázky sme ako vždy tu, pre vás.

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že stránky prehliadate, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať. Viac informácií