Kde stačí občiansky a kam potrebujeme pas?

Kde stačí občiansky a kam potrebujeme pas?

18. 9. 2019

Chystáte sa na dovolenku? Overte si, či máte ten správny cestovný doklad.

Na dovolenku na Balkán môžu Slováci cestovať iba s občianskym preukazom, pas tam nie je potrebný.

KDE STAČÍ OBČIANSKY PREUKAZ

"Vo všeobecnosti platí, že v krajinách Európskej únie môžeme cestovať s občianskym preukazom vydaným formou ID karty,“ povedal riaditeľ Konzulárneho odboru MZV Vladimír Jakabčin.

Do tejto skupiny patrí aj Island, Švajčiarsko, Nórsko a Lichtenštajnsko, plus Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Macedónsko, Srbsko a Albánsko.

Pri cestách na územie iných štátov je potrebný cestovný pas platný minimálne šesť mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu.

PAS SI MÔŽE VYPÝTAŤ AJ LETECKÁ SPOLOČNOSŤ

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že v prípade využitia leteckej dopravy môžu niektoré letecké spoločnosti vo svojich prepravných podmienkach stanoviť povinnosť predloženia cestovného pasu.

"Preto je vždy potrebné preveriť si, či konkrétna letecká spoločnosť akceptuje občiansky preukaz ako cestovný doklad," radí MZV.

Podľa Jakabčina v súčasnosti vychádza 118 krajín sveta Slovensku v ústrety tak, že pred vycestovaním už nemusia jeho občania vybavovať víza, alebo zaviedli podstatné vízové uľahčenia a zjednodušenia.

UĽAHČENÉ CESTOVANIE BEZ VÍZ

Ako príklad uviedol Tunisko, kde už nie je potrebné vízum ani pre individuálnych turistov nielen pre organizovanú turistiku.

"Čína zjednodušila vízové procedúry v deviatich mestách, kde je možný 72-hodinový bezvízový tranzit. V rámci neho je možné za istých okolností opustiť letisko," priblížil Jakabčin.

Žiadosť o 72-hodinový bezvízový tranzit musí cestujúci vopred oznámiť leteckej spoločnosti, ktorá o tom informuje imigračné orgány na letisku.

Príslušné orgány po overení splnenia podmienok pre bezvízový tranzit povolia žiadateľovi vstup do krajiny. Bezvízový tranzit sa vzťahuje tiež na cestujúcich do Hongkongu alebo Macaa.

Zdroj: 

http://cestovanie.aktuality.sk/clanok/9405/kde-staci-obciansky-a-kam-potrebujeme-pas/

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že stránky prehliadate, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať. Viac informácií