Kuba: Daiquiri s Hemingwayom a prečo tu nekráčajte popod balkóny

Kuba: Daiquiri s Hemingwayom a prečo tu nekráčajte popod balkóny

26. 1. 2020

“Radšej nekráčajte popod balkóny, môžu na vás spadnúť!” povedal mi náš slovenský sprievodca pri prehliadke Havany.

Vždy keď sa chystám vyraziť do nejakej novej destinácie, snažím sa nemať žiadne očakávania. Toto ma naučil jeden kamarát – veľký cestovateľ - a má pravdu. Človek potom nie je zo svojej cesty sklamaný a nemôže povedať, že krajina nesplnila jeho predstavy.

Na Kube som mala naplánovanú len krátku, týždňovú pracovnú zastávku. Išla som tam, ako inak, bez veľkých očakávaní….a vrátila som sa úplne očarená a s veľkými zážitkami.

Do Havany sme prileteli večer okolo pol ôsmej. Na letisku už čakal sprievodca Milan – rodený Slovák, ktorého Kuba tak očarila, že tam napokon ostal žiť. Po pár úvodných informáciách nám povedal, že je dnes akosi zima – iba 25°C a snáď nám to nebude vadiť. My sme odchádzali z 10 – stupňového Slovenska, takže príjemných 25°C večer bolo viac než ideálnych.

Z letiska sa nedostanete priamo žiadnou verejnou dopravou. Nás čakal šofér Ricardo, ktorý nás odviezol priamo do centra Havany, kde sme sa ubytovali v Casa Particular. Je to vlastne ubytovanie v súkromí – väčšinou majú 3-5 izieb s vlastným sociálnym zariadením. Takýto štýl ubytovania je úplne perfektnou voľbou, hlavne pre tých, ktorí chcú byť v „centre diania“ a chcú sa priblížiť miestnej kultúre. Domáci vás privítajú s úsmevom a čistota je veľakrát lepšia, ako v mnohých 3* hoteloch na Slovensku.

HAVANA: zanedbaná, večne mladá duša, ktorej pohode sa prirodzene prispôsobíte

Aká je teda Havana? Okolie našej „casa“ na prvý pohľad vyzeralo dosť ošarpane. Mnohé budovy boli obité, po pestrých omietkach ostala už len nepatrná pamiatka. Kde – tu sa však našli aj také, ktoré boli udržiavané, väčšinou pekne farebné, so zdobenými priečeliami a balkónmi plnými kvetov. Ako však napovedá aj názov článku, nájdete i také balkóny, ktoré pamätajú ešte narodenie súdruha Castra a odvtedy ostali takpovediac „bez zásahu“. To znamená, že hoci na nich tiež uvidíte krásne kvety, zbadáte aj tehly, starú klimatizáciu, prastarý stôl a stoličku a predovšetkým veľmi chabú konštrukciu s rozpadnutým zábradlím a prasknutou balkónovou platňou. Tieto minisvety si žijú svojím životom už dlhé roky a občas sa stane, že múr jednoducho nevydrží a všetko spadne rovno na ulicu. Statiku tu proste neriešia. Čo je staré a stojí, bude snáď stáť aj naďalej. A čo spadne, spadne. Aspoň vytvorí miesto pre obnovu. O to viac je však celé mesto atraktívne pre oko fotografa, ktorý na malej ploche nájde neuveriteľné množstvo príležitostí pre dokonalú fotku jedinečnej Havany.

Na uliciach však bolo na moje prekvapenie celkom čisto, vo vzduchu bolo cítiť teplý asfalt a občas vôňu pečeného bravčového či čerstvého pečiva.

To pravé prekvapenie však čakalo nasledujúci deň, keď sme sa so sprievodcom vybrali poznávať krásy hlavného mesta. Staré mesto Havana bolo vybudované pri dobre chránenej zátoke Mexického zálivu. Bolo sem prenesené z južného pobrežia v rokoch 1519-1521 a postupne sa rozvíjalo. Čelilo však mnohým pirátskym nájazdom. Španieli preto postavili na okraji zálivu dve pevnosti – La Punta a El Morro - ktoré mali mesto pred útokmi ochrániť. Večer sa dokonca medzi týmito, dnes už historickými pamiatkami, naťahovala mohutná železná reťaz, aby sa zabránilo vplávaniu lodí k prístavu počas noci.

Ako vyzerá Havana dnes? Mnohé stále udržiavané historické budovy sa nachádzajú pri malých námestiach. Každé ma svoju atmosféru. Dajte si rum a cigaru v niektorej z kaviarní v starom meste – Habana Vijea. Stačí tu stráviť len niekoľko minút a živá atmosféra mesta si vás úplne podmaní. História sa miesi so španielskymi rytmami, ktoré vychádzajú z každej druhej kafetérie a usmievaví ľudia vás srdečne zdravia. Nikto sa neponáhľa, každý má čas a vy sa úplne prirodzene tejto pohode prispôsobíte.

HAVANA – čo sa oplatí vidieť

Keď sa rozhodnete navštíviť Kubu, určite si nechajte aspoň dva dni na Havanu. Navštívte legendárny bar Floridita, kam chodil aj Ernest Hemingway. Spravia vám tam najlepšie daiquiri v meste a môžete sa odfotiť s Hemingwayovou sochou. My sme si tiež spravili pamätné foto. V bare hrá živá hudba a hoci je plný turistov, páni barmani si z toho ťažkú hlavu nerobia a majú pohodové pracovné tempo.

Keď už sme pri gastronómii, jednoznačne musíte ochutnať aj kubánsky rum – Havana Club. Ideálne je skombinovať ho s kávou a dobrou cigarou. Kubánci tvrdia, že ak neskúsite toto trio a nezatancujete si Salsu, akoby ste ani neboli na Kube. My sme sa najskôr boli pozrieť vo fabrike na výrobu cigár – nie už ich nešúľajú ženy na stehnách. Určite sa ale oplatí celý proces výroby vidieť. Nie je to vôbec jednoduché. Počas prehliadky sa dozviete aj to, ako vznikol názov cigár Montecristo alebo Romeo y Julieta. Kúpiť cigary si môžete v niekoľkých obchodoch, ceny sú veľmi priaznivé. Nám Milan pomohol aj s ich výberom.

Chceli by ste sa previezť na starom veteráne? Aj my sme chceli. A aj sme sa previezli. Vyhliadková jazda na veteráne, navyše ešte na kabriolete, je fantastický zážitok. Túto parádnu jazdu sme slávnostne zapili mojitom v hoteli Nacional, v ktorom sa počas 30-tych rokov stretávali vplyvní mafiáni.

Havana ponúka mnoho rôznorodých zákutí a pravdupovediac by sme nestihli ani polovicu, keby sme so sebou nemali sprievodcu. Bez neho by sme tiež nevedeli toľko o miestnej kultúre, histórii a rôznych „perličkách“, ktoré nám celú cestu rozprával.

Viñales – pohoda vidieka „ako za socíku“

Kuba však nie je iba o Havane. Ostrov je veľmi rozmanitý a má nádhernú prírodu. Na jednodňový výlet sme sa vybrali do oblasti Viñales, ktorá je známa pestovaním tabaku a banánov. Ak ste milovníkmi prírody a vyhľadávate pokojné miesta, ste tu správne. Toto krasové údolie na západe ostrova je v zozname svetového dedičstva UNESCO

Milan nám vybavil návštevu u miestnych poľnohospodárov, ktorí pestujú tabak. Mladý „amigo“ nás privítal v klobúku, gumákoch a s úsmevom na tvári. Zaviedol nás do sušiarne (chatrč postavená zo sušených palmových listov), kde sa akurát sušila jeho posledná úroda. Hneď nás pohostil domácimi cigarami a bez obáv nám ich v sušiarni pripálil....pojem „bezpečnosť práce“ tu teda ešte, ako mnoho iných výdobytkov západnej civilizácie, nedorazil. Amigo nám ukázal, ako šúľajú cigary oni, vysvetlil proces pestovania tabaku a jeho predaj štátu – 90% sa musí predať štátu a 20% si nechávajú oni. Nesedia vám počty? ...toto je jednoducho kubánska matematika... Neskôr sme si u nich dali šálku domácej kávy, rum a šli si pozrieť ako žijú. Žiadne ploty, normálny vidiek, tak ako to bolo u nás za „socíku“ na dedine. Všade behali sliepky s malými kuriatkami, pod stromom ležalo len tak voľne pohodené prasa, moriaky sa promenádovali popred domček a v strede diania stálo parádne auto. Kľudne by som tu ostala aj pol roka a užívala si tú pohodu.

Neskôr sme navštívili jaskyne, v ktorých sa plavíte loďkou, pozreli si okolitú prírodu a zastavili sa v doline, kde sa na brale nachádza významný umelecký prvok – Mural de la prehistórica – poctu predhistorickému životu v podobe viac než 100 metrov dlhej maľby z roku 1961. Nechal ju namaľovať sám Fidel Castro a jej tvorba zabrala 17 maliarom celé 4 roky. V dnešnom Instagramovom svete toto miesto nechcete vynechať. Miestne krasové útvary zvané mogoty sú ako obrovské krtince zarastené zeleňou, čo z dobrých výhľadov a pri troche fantázie vyvoláva dojmy priam prehistorického sveta. 

A pre tých, čo sa radi prevezú u nás doma na koníkoch je tu pripravená perlička – môžete sa povoziť na pol tonovom byvolovi. Zvieratká sa veľmi dobre prispôsobili životu na Kube a sú to veľkí flegmatici. Kľudne počkajú aj niekoľko minút, kým sa vám podarí vyliezť mu na chrbát a potom sa ležérnym krokom vydajú na prechádzku popod obrovskú farebnú stenu. 

Viñales je jednoducho miesto, kde si dokonale duševne oddýchnete a z toľkej zelene rýchlo načerpáte novú energiu. Mne osobne táto časť Kuby veľmi učarila svojou pokojnou atmosférou, vždyzelenou prírodou aj pradávnou históriou.

Na milovníkov histórie čakajú aj ďalšie zaujímavé mestá, napríklad Trinidad – tretie najstaršie mesto na ostrove. Je to najlepšie zachované koloniálne mesto a skoro všetky historické budovy nájdete v okolí hlavného námestia. Mesto je taktiež zapísané v zozname UNESCO. V okolí nájdete jednu z najkrajších pláži Kuby – Playa Ancón alebo sa môžete ísť pozrieť k vodopádom v pohorí Escambray.

Keď už ste tu, oplatí sa zažiť výlet na katamaráne, kedy si krajinu môžete pozrieť z inej perspektívy a hlavne si užijete pohľady na nekonečne modré more.

Na Kube je mnoho ďalších krásnych miest, záleží len od toho čo Vás zaujíma a aký typ cestovateľa ste. Na svoje si prídu tradiční dovolenkári, ktorí hľadajú krásne pláže a teplé more, akční turisti, ktorí neobsedia dva dni na jednom mieste, aj back-packeri čo hľadajú neobjavené miesta a nepoškvrnenú tradičnú atmosféru krajiny.

Čím viac píšem, tým si viac uvedomujem, že Kuba sa nedá len opisovať. Dá sa zažiť, vychutnať, ochutnať, objavovať. Vraví sa, že lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť....no mne veru raz nestačilo a chcem sa tam vrátiť opäť! Asi preto nesmie chýbať Kuba na našom zozname poznávačiek. Jasné, že našou špecialitou zostávajú cestovateľské zážitky na mieru podľa prianí, ale niekedy nezaškodí mať už perfektne zabalený balíček zážitkov. Ten náš kubánsky je plný chutí, farieb, rytmov, tepla, mestského aj vidieckeho, prírodného  a ponúka cestovanie nielen po svete, ale aj v čase. Je v ňom niečo tradičné, čo sa v tomto svete pomaly úplne vytráca. Ešte stále sa však dá zachytiť aspoň v úlomkoch čarovej Kuby – v pohári rumu, v cigarovom dyme, v tónoch pouličnej salsy, v úsmevoch obyčajných ľudí....

Lenka

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že stránky prehliadate, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať. Viac informácií